Makeup and Stuff

Wednesday 9 May 2007

Borsta håret eller inte?


Borsta håret med 100 drag varje kväll... eller?
Jag fick en kommentar i inlägget om vågigt hår med en intressant fråga från malin, som undrade om man ska borsta håret varje dag eller inte.

Varför det är bra att borsta håret:
I hårbotten bildas oljor som är gjorda för att skydda håret, det är dessa oljor vi tvättar bort med schampo. Det enklaste sättet att sprida dessa oljor över håret är att borsta håret med en borste av svinborst. Observera att detta bara gäller borstar av svinborst som kan sprida oljorna, en plastborste gör ingen nytta.
Det gamla talesättet att man ska borsta håret med 100 drag varje kväll, kommer från en tid då man tvättade håret några gånger om året. Man var på den tiden tvungen att borsta håret varje kväll för att bli av med fett, oljor, damm och annat skräp.
Nuförtiden tvättar vi håret ofta och använder balsam för att fukta håret istället för vårt eget hårbottenfett. För att sprida oljorna i håret kan man göra en hårbottenmassage och dra händerna genom hela håret. En hårbottenmassage är bra både för hårväxten och hårbotten, och om man samtidigt passar på att dra händerna genom hela håret då och då för att sprida oljorna, så mår även håret bra av det.

Varför det inte är bra att borsta håret:
Att borsta håret sliter på håret. Det är viktigt att komma ihåg att hår är död vävnad, när hårstråt har vuxit ut kan det inte bli starkare "inifrån" eftersom det bara är dött material. Hårstråt skadas av alla former av hantering av det. Tänk återigen på ett ömtåligt plagg eller en nylonstrumpa, om du river i det med en hård borste så blir det givetvis skadat. Varje borsttag nöter på håret och leder till skador i form av avbrutna hårstrån och kluvna hårtoppar (läs mer om kluvna hårtoppar här.
Har man så kort hår att man hinner klippa av det innan det har blivit så skadat att det syns, så spelar det ingen roll. Har man däremot längre hår, så gäller det att vara jätteförsiktig. För vissa går gränsen någonstans under axlarna, för andra går gränsen vid halva ryggen eller midjelängd, det beror på hur tjocka och starka hårstrån man har och hur snabbt håret växer (hur gammalt det hinner bli).
De vars hår ser bra ut av denna borstning är de med rakt hår som inte är så långt att det hinner bli skadat. De med vågigt eller lockigt hår får bara frizzigt hår som blir matt och trassligt.

Om du har rakt och någorlunda kort hår, kan en daglig borstning med en borste med svinborst göra att håret blir glansigt. De borstar som brukar rekommenderas är de handgjorda Mason Pearson-borstarna, som på bilden.
Har du däremot långt hår eller försöker spara till långt hår, eller har du vågigt eller lockigt hår, bör du undvika det, och reda ut håret med en bredtandad kam eller fingrarna.

Intressanta artiklar:
Ban The Brush For Healthy Hair
The World of Hair - hair damage denna och flera sidor framåt, dock är vissa andra fakta tvivelaktiga, tex det om hur ofta man ska schamponera håret, eftersom detta är gjort av P&G som säljer schampon.

1 comment:

Malin said...

tack så mycket :) fortsätter med proceduren jag kör nu då. plus lite massage! :)