Makeup and Stuff

Thursday, 3 May 2007

10 hårtips för långt och friskt hår


Drömmer du om längre hår? Här är tio hårtips jag har fått lära mig på vägen till höftlångt hår (mitt hår på bilden).

1. Ett hår som går ned på halva ryggen är flera år gammalt (4-5 år gammalt) och skört. Behandla det som om det vore ett riktigt ömtåligt gammalt plagg i silke eller spets, eller en tunn nylonstrumpa. Skulle du slita i det eller slita en borste vårdslöst genom det?

2. Borsta aldrig håret när det är blött, det är elastiskt och mycket skörare. Red ut det med en bredtandad kam och hantera det försiktigt. Red ut alla tovor försiktigt från topparna och uppåt. Använd allra helst en kam utan "sömmar" eller skarvar. Det finns billiga handgjorda kammar utan skarvar på tex Kicks av märket Wika.

3. Många med riktigt långt har sitt hår uppsatt i knut ofta, så topparna skyddas från allt slitage nedsläppt hår blir utsatt för. Det finns mängder av snygga knutar och håruppsättningar och tusentals snygga hårpinnar, hårkammar och andra redskap. Sätt upp håret om det finns risk för att det fastnar i saker, tex vid städning. Att fläta håret på kvällen innan du går och lägger dig hjälper om du har problem med tovor och trassel och sover oroligt.

4. Tänk på vad du använder i håret. Hårsnoddar med metall och klämmor med vassa kanter skadar håret, välj mjuka och släta håraccessoarer.

5. Rengör dina borstar och kammar med jämna mellanrum, de blir snabbt fulla av fett, smuts, döda hudceller, rester av stylingprodukter och damm. Rengör med schampo, du kan skrubba kammen med en nagelborste och dra lite papper mellan tänderna.

6. Schamponera sällan och med lite schampo men använd mängder med balsam. Tar ditt schampo slut innan ditt balsam så gör du förmodligen fel. Schamponera bara en gång, en liten klick räcker. Försök tvätta håret mer sällan, schampo dagligen sliter på håret. Använd alltid massor av balsam, men inte på hårbotten, börja applicera balsam från öronen och nedåt, särskilt i topparna.

7. Gör inpackningar en till två gånger i veckan. Du kan göra en egen inpackning med ditt vanliga favoritbalsam, ta en del balsam, 1/4 del honung och 1/4 del aloe vera gel. Värm i micron några få sekunder tills det blir varmt, applicera på torrt eller handdukstorkat hår, vira en handduk runt och låt det sitta i 10 min - 1 timme, skölj noga.

8. Fönen och plattången är onda mot ditt hår. Undvik dem så mycket som möjligt och låt håret självtorka. Även färgning sliter mycket på håret, blonderingar och blekningar är allra värst.

9. Klipp inte för mycket. Hår växer ungefär 1 cm i månaden, går du till frisören varje-varannan månad och klipper av 3-4 cm så kommer håret inte att bli längre. Så enkelt är det. Välj en frisör som inte klipper mer än du ber om eller be en kompis klippa dig istället. Håll däremot efter och klipp av kluvna hårtoppar, läs mer om kluvna hårtoppar i inlägget Sex myter om kluvna hårtoppar.

10. Ät nyttigt och varierat, särskilt b-vitaminer och e-vitaminer är viktiga för att få friskt hår. Sköt om dig.

Intressant? Ska jag ge fler tips för långt och friskt hår? Har du egna tips?
Berätta i kommentarerna!

26 comments:

Anonymous said...

Jätteintressant.
Jag ser gärna många fler tips om hår!! Har äntligen lyckats få mitt en knapp decimeter ovanför midjan nu. Mitt onskefulla ex klippte av det långa för hundra år sen. Och när det väl växt ut igen gick jag till en elak tant som sa "vad har du gjort?" och klippte av det igen.. Sen slutade jag gå till frisören. Klipper mig själv istället.

Makeupstuff said...

ia, vad kul att du tyckte att det var intressant. Då ska jag ge fler tips och råd. Klippa sig själv fungerar utmärkt när man har långt hår, jag klipper mitt hår själv också rätt ofta, eller ber någon jag litar på. Har inte varit hos en frisör på många år, trivs inte med frisörer. Men över till hårtips: Det viktigaste är ofta just hanteringen av håret, man kan inte få långt och friskt hår om man sliter i det med borstar, river i det med vassa saker och fönar och bleker det. Hår är död vävnad, hårstråt förnyas inte utan blir bara mer och mer skadad, så ju mindre skador desto fräschare är det.
Håll utkik efter fler tips, har flera inlägg på gång om hår...

Anonymous said...

Tack för tipsen!
HAr du ngåra tips för tunt hår?
Mitt h¨r blir väldigt snabbt fett i hårbotten, men resten av håret blir torrt! Aningen skumt...

Makeupstuff said...

Anna, tunt hår kan se jättebra ut i rätt frisyrer. Om du har tunt hår kan du vilja använda lite lättare balsam, då håret kan bli nedtyngt av för kraftiga balsam. Var extra försiktig med det om det även är fint, gör gärna inpackningar speciellt för fint och tunt hår.

Att ditt hår är fett i hårbotten men torrt i topparna är inte alls konstigt, utan helt normalt! Fettet kommer från hårbotten, det finns inget som kan göra håret fett i topparna, så hur skulle topparna kunna bli feta egentligen? Använd endast schampo i hårbotten och använd ett för fett hår, använd sedan ett balsam i håret, men inte i hårbotten, utan börja en bit ifrån och särskilt i topparna. Använd ett som passar din hårtyp, tex fint men torrt hår.

Hoppas det hjälper, fråga mer annars :)

Anonymous said...

Ja, tack det hjälpte! Just nu så använder jag ett "lättbalsam", funkar ganska bra. Har köpt en inpackning från Garnier att ha i håret(dock ej i hårbotten), ska prova och se om det funkar.
Har du ngåot tips på bra inpackningar man kan göra själv?
/Anna

Makeupstuff said...

Tips på inpackningar som man kan göra själv kommer senare ikväll eller imorgon!

Anonymous said...

Nu är din sida lagd i mina favoriter. Tack för tipset om hårinpackning, men var ifrån får jag aloe vera gel??? Jag har varit dum nog att färga mitt, nu midjelånga hår. Har även ammat ett år nu så jag är tvungen att klippa bort ca 1 dm. Har du eventuellt något tips på hur jag ska göra med färgningen framöver? Det ser ju inte klokt ut om jag helt skulle sluta färga. Mitt egna är mörkblont och jag har färgat det mörkbrunt. Har provat toning, som ju ska vara skonsammare för håret, men det fastnar inte på mitt hår...

Anonymous said...

jätte bra tips =) jag undrar om det går att få håret tjockare på något sätt? jag försöker spara ut till långt hår men har inte så tjockt hår. och hur ofta ska man klippa det om man ska spara ut till långt? vore även kul med lite mer tips om långt hår och hur man sköter det =)

Anonymous said...

Jo jag har en fråga, du skiver att man inte ska borsta håret när det är blött, och det förstårjag. Jag brukar fläta mitt hår i inbakadeflätor på kvällen innan jag ska sova, med blött hår, så det blir lite lockigt på morgonen. Sliter detta på håret?,

Finlandstjejmedhårproblem said...

Jag behöver hjälp med mitt hår, jag har färgat det massor med gånger, började när jag var kanske 7 år gammal (nu är ja 14) och jag gjorde en stor miss när jag färgade det svart här förra året. Nu får jag det inte alls öjust hur ja än försökt blondera och allt men NEJ det byter int färg. Nu har det desstutom blivit mycket tunnare än vad det varit förut.. Hjälp?

Anonymous said...

hur lång tid tog det för att få ditt höflånga hår??

Liiina said...

DU HAR SNOTT TIPSEN FRÅN MSN!ÅÅÅHH

Jonna said...

Fast man ska ALLTIS schamponera 2 gånger har vi fått lära oss på frisörskolan. Andra gången ska man massera mer så smutsen (partiklar) bli mindre och mindre! :)

Angelica Lindh. said...

hejsan,
jag har blonderat mitt hår i sommar och det gick dock av då och jag tycker det är väldigt jobbigt skulle gärna vilja sluta platta det, plattningen är nog också en anledning till att det gick av. Jag har lite själv lock i mitt hår och om jag duschar innan jag går och lägger mig så blir det ju helt cpigt på morgonen och platttången måste fram, men har du något tips på hur man får rakare hår ? och hur man får det att växa ?

Anonymous said...

we want more! sånna här tips klarar man sig inte utan, och jag behöver all hjälp jag kan få, jag har lite problem med mitt hår. jag har ganska mycket småhår som förstör frisyrenoch gör den risig. vad kan jag göra åt detta? mitt hår är ganska långt, tjockt och i övrigt välvårdat. tack för en grym blogg!

sarah said...

Älskar din blogg. Särskilt tipsen om hår! Helt fantastiskt med sånt! mer, Mer, MER!!! :D

Anonymous said...

Har precis samma problem som Angelica Lindh och mitt är kort dessutom så just nu hatar jag det! Men tacksam för svar :)

Emma ea.96@telia.com said...

Jätte intressant att läsa och lära sig. Hur kort hår hade du innan du började med allt detta? Hur lång tid tog det? :)

Moa said...

Hej jag bara undrar om jag får kopiera och lägga upp på min blogg? Jag skulle ju isåfall kunna länka dig eller något?

Anonymous said...

Jätte bra tips!

Unknown said...

Hej jag har typ alltid haft långt o tjockt hår men nu har mitt hår blivit ganska tunt emot vad det har varit har slutat med balsam och borstar det jämt när det är blöt har förstått arr det är därför jag har fprr runnare hpr men finns det nått att göra åt ?? blir det tjockare om jag klipper en bit eller nått har ört att det inte hjälper men det kanske det gör ??

Unknown said...

Hej jag har alltid hafft långt och tjockt hår men slutade med balsam ovh började me o borsta håret när det var blött men finns det något jag kan göra s´å det blir tjickare igen vissa sägerb att man ska klippa sig andra säger att det inte gör hpret tjockare ??

Agnes said...

Hej jag är en tjej som har haft långt hår och längtar tillbaka till det. Jag brukar schamponera två gånger och balsamera .men när jag har balsamerat det så borstar jag igenom det innan jag tvättar ut det. Slitter det mycket på håret? För om jag inte borstar igenom det i duschen blir det omöjligt att reda ut sedan när det är tort. Har du några produkter som gör det lättare att reda ut. Och har du något scampo du rekommenderar till en tjej som har ganska tjockt hår ?

skönhets sajten said...

Älskar hemmagjorda hårinpackningar! Billigt och effektivt :-)

Anonymous said...

Till alla er som inte går till frisören. Stockholmstips. George Michels long hair institute. Anne sofie som frisören heter är makalös med långt hår. Jag har gått till henne i 20 år nu, liksom mina väninnor med långt hår.
Går bra att reda ut håret med bredtandad kam utan skarvar när det är blött. Går bra att använda schampoo två gånger. För att få ut fett i hårtopparna borstar man med svinhårsborste. Obsa att den ska vara äkta, såna i plast sliter massa. Det enda man kan göra för naturligt tjockare hår är att massera hårbotten, detta stimulerar hårsäckarna genom ökat blodflöde.

Annamountain said...

Bra inlägg