Makeup and Stuff

Wednesday, 30 May 2007

Hårinpackningar

Det finns massor av hårinpackningar man kan göra hemma som kan vara minst lika bra som färdigköpta inpackningar. Jag ger här tips på två typer av inpackningar, en som utnyttjar ditt vanliga favoritbalsam och oljeinpackningar.

En storfavorit på nätet som jag vet många tjejer som svär vid:
* 1 del av ditt favorit-balsam (fuktgivande).
* 1/4 del honung.
* 1/4 del aloe vera gel.

Blanda till så mycket som krävs för en applicering i en bytta, ställ in i micron på låg värme i max 10 sekunder så det blir uppvärmt och rör om. Applicera på fuktigt hår (även torrt går bra) och låt sitta så länge som möjligt, gärna 1-2 timmar. Skölj sedan ur. Bäst resultat blir det med ett balsam utan silikoner och med mycket fuktgivande ämnen.

Oljeinpackningar är inte så vanliga här i Sverige men används flitigt i andra delar av världen sedan många år tillbaka. I Indien gör kvinnor oljeinpackningar minst en gång i veckan och har gjort i alla år, där görs även tv-reklam för håroljor, vilket vi här i Sverige inte alls är vana vid. Från Shenet: "Oljeinpackningar finns inte på butikens hårvårdshylla, inte för att det är verkningslöst utan för att det är dålig affär att sälja kort och gott vegetabilsk olja som är det enda som behövs".

Oljeinpackning 1:
* 1/4 dl Kokosfett
* 1/2 dl Olivolja
* Lite jojobaolja

Oljeinpackning 2:
* Olivolja, kort och gott.
* Ev två droppar av någon eterisk olja.

Värm det en aning så det är varmt och applicera i torrt hår, särskilt i topparna. Har du torr och känslig hårbotten kan du applicera det på hårbotten också, särskilt jojobaolja är bra för kinkig hårbotten. Har du däremot fet hårbotten så applicera en decimeter ut från hårbotten och ut i topparna. Låt verka i minst en halvtimme, gärna en timme eller två. Ta sedan schampo i torrt hår och börja med att skölja med kallt vatten för att få ut oljan. Om du har mycket torrt hår kan det hända att håret blir lite oljigt i 1-2 dagar efteråt, så gör det i början av en helg, eller var beredd på att ha håret i en knut i några dagar. När håret väl har sugit åt sig oljan blir det mycket mer elastiskt och skinande. Oljeinpackningar är billiga och kan ge jättebra resultat. Läs mer på Shenets sida om oljeinpackningar.

Appliceringstips för alla inpackningar:
Alternativ 1: Ta på en plasthätta/badmössa och vira sedan en handduk runt huvudet för att hålla värmen och undvika dropp.
Alternativ 2: Sätt upp håret i en knut med små miniplastklämmor eller hårnålar, trä en liten plastpåse över knuten och fäst med en hårsnodd. Linda sedan gärna en handduk runt eller låt det vara som det är om du inte tycker om att gå runt med en handduk på huvudet - jag brukar skippa handduken.

Oljor som är bra för håret:
Olivolja är jättebra för både hår och hud och är dessutom billigt och lätt att få tag i. Kokosfett/-olja är mycket bra för hud och hår, det har bla bevisats att inoljning av håret med kokosfett minskar skador på håret vid shamponering efteråt. Indiska kvinnor har använt kokosfett i åratal. Det finns kokosfett i mataffären som knappt luktar något som smälter i händerna, oraffinerat finns i hälsokosten och luktar mer kokos. Jojobaolja är jättebra för både hud och hår. Det kan även ge lindring till hårbotten som är drabbad av mjäll, eksem eller psoriasis.

Kvällsinpackning: Ta 1-2 droppar av någon av ovan nämnda oljor i handflatorna och dra händerna genom håret, koncentrera dig på topparna och de slitna delarna av håret. Gör detta i torrt hår, på kvällen och låt det verka över natten. Ta bara 1-2 droppar, inte mer, så blir håret inte oljigt. Detta hjälper verkligen torra toppar och kan göras hur ofta som helst.

12 comments:

Hanna said...

Hej!

Jag måste bara säga att du alltid har så matnyttiga och välskrivna inlägg! T.ex det här inlägget men också serien om olika hårtyper. Superbra med rejäla inlägg! Dessutom är dina recensioner väldigt noggranna. Keep up the good work :)

Makeupstuff said...

hanna, Tack! Vad kul att du tycker om bloggen! Jag blir ofta lite orolig för att mina inlägg blir alldeles för långa, kul att höra att folk ändå orkar läsa dem och tycker om att jag skriver så mycket och är noggrann :)

Julia said...

Fan vad nice blogg du har!
Jättebra tips, jag vill inte köpa affärernas inpackningar för det känns som att det är så mycket onödigt skit i dem, som parfym och grejer. Tack för tipsen!
/Julia

Elin M said...

Hej! Jag gjorde precis alledeles exakt som du sa, och det känns redan mycketmycket bättre! Mitt hår är jätteslitet efter x antal blekningar/färgningar. Så detta kom som en räddande ängel :)

Emina said...

Hej :)

Med att börja är din blogg jätte bra, älskar den! Det finns gott om tips, men ja undrar. När man använt inpackning sen efter när man ska skölja håret ska man tvätta det som vanligt med schampo och balsam eller ska man bara skölja ur håret?

Anonymous said...

Hej! Vi är två tjejer som har en UF-hemsida där vi har samlat massa tips och information till studenter och ungdomar i övrigt. Vi har även en kategori på hemsidan med vardags-lyx och undrar om jag får använda några av dina hårinpacknings recept och lägga in?
Vill du att vi ska länka till din blogg så säg till så gör vi det mer än gärna!

Hör gärna av dig såfort du kan eftersom hemsidan kommer läggas upp på internet om ca en vecka.

Skriv ditt svar till: Easywayout@live.se

Med Vänliga Hälsningar
Emma Östman och Linda Wallin

Natalya said...

Hej, jag undra om du kunde rekommendera vilka balsam man kan använda när man ska blanda hårinpackningen. vilken balsam har mest fuktgivande ämnen?

Anonymous said...

En storfavorit på nätet som jag vet många tjejer som svär vid:
* 1 del av ditt favorit-balsam (fuktgivande).
* 1/4 del honung.
* 1/4 del aloe vera gel.

Vad betyder DEL i detta receptet?

Hårinpackningar said...

Bra tips på hårinpackningar.

Susanne said...

Anonymous:

Det betyder helt enkelt 1 del och sen ska honung och aloe vera vara en 1/4 av den hela delen.

Tex 1 dl balsam och sen 25 ml aloe vera och 25 ml honung.

25 ml är nästan två matskedar. 1 matsked är 15 ml.

hårinpackning said...

Jättebra tips på hårinpackning! Mitt hår skulle inte klara sig utan hårinpackningar :-)

Anonymous said...

Hej! Jag har hört att det varken gör till eller ifrån att använda olivolja eftersom det är för stora molekyler för håret att ta upp. Vet du om det kan ligga något i det? Jag har väldigt frissitg och torrt hår men jag försöker spara ut det men vet inte hur jag ska gå tillväga :/