Makeup and Stuff

Tuesday, 24 April 2007

Hårtips: Sex myter om kluvna hårtoppar


Sex myter om kluvna hårtoppar och skadat hår.
Här ovanför ser du en bild på hur en kluven hårtopp ser ut i mikroskop.

Myt: Det finns inget att göra åt kluvna hårtoppar, alla får det.
Falskt. Hårets kondition påverkas direkt av hur du hanterar det. Det som sliter på håret är tex att: borsta det oförsiktigt, borsta blött hår (det ska redas ut med en bredtandag kam, försiktigt), föna håret, använda plattång, schamponera överdrivet mycket, slita i håret och klämma det. Olika hår är också olika tåliga.

Myt: Alla kluvna hårtoppar ser likadana ut.
Falskt. Kluvna hårtoppar kan se olika ut. Det vanliga är att toppen är bruten i två delar så det bildas ett V, men ett hårstrå kan även vara brutet på flera ställen längst med hårstråt. Hårstrån kan även bli skadade inifrån, då bildas små vita prickar/bollar på hårstråt där stråt senare kommer att brytas av.
På sajten splitends.bebto.com finns det bilder och beskrivningar av kluvna hårtoppar och skadade hårstrån.

Myt: Det finns produkter som förebygger kluvna hårtoppar.
Någorlunda sant. Det finns dock inte en ultimat produkt. Att använda en bra bredtandad kam istället för borste, göra inpackningar 1-2 gånger i veckan, använda mycket och bra balsam som passar ens hår, etc, kan hjälpa väldigt mycket.

Myt: Det finns produkter som lagar kluvna hårtoppar.
Falskt. En kluven hårtopp går inte att reparera, om du tittar på bilden ovan så förstår du varför. Däremot finns det produkter som tillfälligt "limmar" ihop hårtoppen så den inte ser skadad ut, skadan kan dock sprida sig längre upp på hårstråt och även fastna i andra hårstrån. Håret ser också ofta risigt ut.

Myt: Det enda man kan göra åt en kluven hårtopp är att klippa av den.
Sant. En kluven hårtopp ska klippas av så snart som möjligt innan den hinner sprida sig uppför hårstråt och trassla till håret ännu mer. Se nedan.

Myt: Du måste gå till frisören var 6:e vecka och trimma topparna.
Falskt. Det viktiga är att hårtopparna klipps av, men du behöver inte göra det hos frisören. Allt hår är i olika längder, eftersom håret växer i olika cykler och det är bara några procent som är maxlängden på håret. Har man långt hår får man ofta kluvna hårtoppar så pass högt upp i håret (1-2 cm över topparna) att en vanlig klippning inte får bort de kluvna hårtopparna. Det enda som hjälper är att klippa bort dem för hand, en och en.
Sätt dig i bra ljus med en bra hårsax, gå igenom håret en liten slinga i taget, och klipp av alla kluvna hårtoppar du ser, en cm ovanför skadan (eller be en god vän hjälpa dig). Det är lättast att se topparna i solljus och det hjälper att ha en svart t-shirt som bakgrund (eller vit om du har mycket mörkt hår). Använd en riktig hårsax som bara används till att klippa hår. Gör detta en gång i månaden eller när du har tid och håret kommer att bli friskare, se bättre ut och du behöver inte gå till frisören lika ofta. Du kan läsa mer om hur man gör på sajten som även har bilder på kluvna toppar.

Fler tips om hur man får långt och friskt hår kommer..

12 comments:

Sara said...

Intressanta fakta! :)

Wear what said...

Tack. Vad kul att du tyckte det! Är mer hårfakta intressant? Försöker klura ut vad jag ska och inte ska ha här i bloggen :)

nyans said...

Hjälp! Kikade in på splits.ends sidan och jag har haft alla typer av kluvna toppar!!
Tur att min blonderingsmani har gått över nu i alla fall!

Wear what said...

Nyans: Ajaj! Det blir lätt så när man har långt hår och/eller misshandlar håret med hårfönar, plattänger och elaka borstar. Jag kan trösta dig med att jag har haft en del olika varianter av kluvna toppar jag med! ... och att det går att göra något åt det :)

Ida said...

Mycket intressant! Tack för att du delar med dig.

Anonymous said...

Fast det där att en kluven hårtopp "sprider sig uppåt hårstrået" är faktiskt inte alls sant...

Wear what said...

anonymous, jodå. Ett hårstrå som blivit klyvet, klyvs så småningom mer. Du kan själv testa genom att ta ett kluvet hårstrå och dra i ändarna, du kan klyva det hela vägen upp längst med hårstråt. Ju mer klyvet det blir, desto mer trasslar det in sig i andra hårstrån och skapar tovor som i sin tur leder till slitage... Jag har själv sett det här i mitt hår.

Annika said...

Då är ju frågan...

- Vet du att ditt blogginlägg har kopierats och publicerats här?

eller

- Är det kanske rentav du som ligger bakom den sidan?

Mest lite nyfiken på vad upphovsrättslagen säger om såna här situationer...

Isabella said...

men kan håret sluta växa helt p.g.a klyvna toppar?

Lesly said...

hej jag läste lite om era kommentarer angående att klyvna hårtoppar sprids uppåt. Min mamma har slitet hår och sitter alltid och "Drar" så där som du förklarar så att det bara blir kvar ett hårstrå (halv) istället för två. Får det bort den slitna hårtoppen eller gör det saken värre?

Lisa said...

Folk som du gör mig förbannad! Råda folk att klippa sig hemma. Klipper man inte ett hår med äkta fina frisörsaxar så förstör du håret iaf även om du klipper av de kluvna topparna. Och att klippa en helform är så sjukt mycket svårare att klippa än folk tror!

Anonymous said...

Super bra fakta, jag har länge haft kluvna toppar och inte vetat vad jag skulle göra åt det men det här, och den där split ends sidan, fick mig att förstå att jag som trott att jag varit så snäll mot mitt hår, har i princip misshandlat det. Stackars hår. Det fanns en hel del bra tips på SE sidan också. Ska definitivt följa så många jag kan av den.